wtorek, 1 października 2013

Czekoladowa czekolada!

Ciasto czekoladowo-czekoladowe, a mimo wszystko nie za słodkie. Połączenie pysznego brownie z fondant. Wspaniały deser, który jest mniamuśny nie tylko na ciepło ale i na zimno. Najlepiej podawać z lodami waniliowymi.


Składniki:
-200 g gorzkiej czekolady 70%
-100 g czekolady mlecznej
-200 g cukru trzcinowego
-masło
-30 g bułki tartej
-5 jajek
-kakao do oprószenia formy





Pichcimy:
1. Połamaną czekoladę, cukier i masło roztopić na parze, co jakiś czas mieszając. (Postawić garnek z gotującą się wodą, a na nim garnek ze składnikami, który nie może dnem dotykać wody, ma go jedynie ogrzewać para.)
2. Jajka lekko ubić.
3. Do roztopionej czekolady dodać bułkę tartą, a następnie dodać jajka i delikatnie wymieszać.
4. Tortownicę o średnicy około 20-22 cm posmarować masłem i oprószyć kakao, po czym wlać do niej ciasto.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, wsadzić ciasto i piec przez 30 min.
6. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w środku aby trochę przestygło.
Teraz pozostaje tylko kupić lody, dla co ambitniejszych polecam zrobienie własnych lodów i ...
Smacznego!!


Przepis zaczerpnęłam z książki "White plate -słodkie", najpopularniejszej blogerki kulinarnej Elizy Mórawskiej.
Generalnie bardzo serdecznie polecam tę książkę, jest bardzo przejrzysta, ma piękne zdjęcia i wspaniałe przepisy podzielone na cztery pory roku plus miłość.

Korzystając z okazji dziękuję Magdzie R. za tę książkę, którą dostałam od niej w prezencie :*

1 komentarz: