Ciasto czekoladowo-czekoladowe, a mimo wszystko nie za
słodkie. Połączenie pysznego brownie z fondant. Wspaniały deser, który jest
mniamuśny nie tylko na ciepło ale i na zimno. Najlepiej podawać z lodami
waniliowymi.
Składniki:
-200 g gorzkiej czekolady 70%
-100 g czekolady mlecznej
-200 g cukru trzcinowego
-masło
-30 g bułki tartej
-5 jajek
-kakao do oprószenia formy
Pichcimy:
1. Połamaną czekoladę, cukier i masło roztopić na parze, co
jakiś czas mieszając. (Postawić garnek z gotującą się wodą, a na nim garnek ze
składnikami, który nie może dnem dotykać wody, ma go jedynie ogrzewać para.)
2. Jajka lekko ubić.
3. Do roztopionej czekolady dodać bułkę tartą, a następnie
dodać jajka i delikatnie wymieszać.
4. Tortownicę o średnicy około 20-22 cm posmarować masłem i
oprószyć kakao, po czym wlać do niej ciasto.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, wsadzić
ciasto i piec przez 30 min.
6. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki
i zostawić ciasto w środku aby trochę przestygło.
Teraz pozostaje tylko kupić lody, dla co ambitniejszych
polecam zrobienie własnych lodów i ...
Smacznego!!
Przepis zaczerpnęłam z książki "White plate
-słodkie", najpopularniejszej blogerki kulinarnej Elizy Mórawskiej.
Generalnie bardzo serdecznie polecam tę książkę, jest bardzo
przejrzysta, ma piękne zdjęcia i wspaniałe przepisy podzielone na cztery pory
roku plus miłość.
Korzystając z okazji dziękuję Magdzie R. za tę książkę,
którą dostałam od niej w prezencie :*
ale u Ciebie słodko i pysznie :)
OdpowiedzUsuń